Dornova metoda

05.02.2015 15:46

Dornova metoda je jemná manuální terapie, jejíž pomocí jsou klouby a obratle bezpečně a na milimetr přesně přesně uváděny zpět do původní polohy.

Jedná se o bezbolestnou metodu. Terapeut používá jemný tlak palců nebo celé ruky. Používají se pouze volné a přirozené pohyby, ošetřovaná osoba se nemusí bát prudkých a násilných pohybů, kdy by mohlo dojít k úrazu. Vrácení obratlů na původní místo se provádí aktivním pohybem ošetřované osoby. Terapeut zjistí, jakým směrem je obratel vychýlen a ošetřovaná osoba pohybuje protější nohou nebo rukou dopředu a dozadu. Terapeut vytváří protitlak na ošetřovaný obratel, který se sám vrátí na přirozené místo.

Příčinou nesprávných poloh obratlů mohou být fyzické potíže jako například výrony způsobené nehodami nebo při sportu, rozdílná délka dolních končetin, zkrácení svalů, ale také citové problémy člověka. Díky uvolnění jak fyzických, tak psychických bloků se jedná o celostní metodu, která pomůže nejen při příznacích, ale léčí i samotné příčiny onemocnění. 

Po ošetření se celá terapie může doplnit Breussovou masáží, a tím prohloubit uvolnění celého těla.

Kdy se rozhodout pro tuto metodu

  • Při bolestech zad
  • Bolest kyčlí
  • Bolest kolen
  • Tenisový loket
  • Skolióza
  • Rozdílná délka končetin
  • Ale také při bolestech hlav, ale třeba i krátkozrakosti

Autor metody

Jak asi správně tušíte Dornova metoda je pojmenována po svém tvůrci. Dieter Dorn provozoval v bavorském Allgäu hospodářství a byl majitelem pily. V roce 1973 byl ošetřen zemským správcem metodou, která ho zbavila silných bolestí zad. Tím vyvolal zvědavost u pana Dorna, který se začal způsobem ošetření zabývat. Toto byl počátek vývoje či znovuobjevení staletí staré terapie. 
 

Pravidla metody

Tato metoda má jako každá základní terapie jasná pravidla, která ji odlišují od ostatních terapií. Pravidla jsou: jednoduchost, jemnost, manuální použití, všechny klouby jsou ošetřitelné, samocviky a diagnostika. Pacienti taktéž spolupracují anebo jsou aktivní a soustředí se na výsledek. 
 
Jedná se o zcela bezpečnou terapii, kterou jsem několikrát podstoupila i já sama. V prvních max dvou dnech se může problém (např. bolest zad) mírně zhoršit, poté ale bolest zcela odezní! V České republice mají akreditaci vyučovat tuto metodu pouze dvě lektorky, které byly vyškoleny panem Dornem! I přesto se velmi často setkávám s kurzy, které vedou neakreditovaní lektoři! 
 
Kurzy Dornovy metody v Masérské škole NOW školí paní Anna Velisek - akreditovaná lektorka!