Držení těla

02.03.2015 13:13

Každý z nás určitě v mládí slýchával tolik nenáviděnou větu: "Narovnej se!" nebo "Nehrb se!". U nás se doteď smějeme několik let staré historce, kdy mamky kamarádka při návštěvě tanečních na celý sál křičela na svou dceru "Šarloto, narovnej se!".. V té chvíli jsme je proklínali a kulili oči, ale i v tomto případě mají opět maminky a babičky samozřejmě pravdu :-) Nejenže to lépe vypadá, ale světe div se, ono to má vliv i na lepší náladu, pozitivní energii, ale třeba také na trávení nebo pro lepší funkci mozku. 

Sedíme

Sedavé zaměstnání má dnes čím dál více lidí. Málo kdo sedí rovně a nehrbí se. V podstatě jsme se to, jak sedět, "učili" už na základní škole, kdy jsme se nejrůznějším způsobem hrbili, povalovali po lavicích a více než o správné držení jsme se zajímali o to, kdy už skončí hodina. Výborný základ, co říkáte? :-)

Sedavé zaměstnání a minimální fyzická aktivita však může mít následky na naše tělo. Bolestmi zad to začíná a pokračuje přes krční páteř, bolest hlavy až po únvavu, stres, deprese. Nicméně to jak sedíme nemá takový vliv na naše zdraví jako celkové držení těla vestoje.

Jak správně sedět

Nohy pevně na zemi (noha přes nohu může mít negativní dopad na naše kolena). Sedíme vzpřímeně, neopíráme se celou plochou zad o opěradlo. Snažte se tlačit ramena od uší dolů, hlavu držte vzpřímeně. Pokud se vám to nedaří, vytiskněte si obrázek člověk, který sedí vzpřímeně a nalepte si ho před pracovní stůl - pokaždé vám to připomene jak správně sedět.
 

 

 

 

"Věděli jste, že při správném držení může naše tělo přijmout až o 70% více kyslíku?"

Stojíme

Základem lidské motoriky je chůze a držení těla. Slyšeli jste někdy o hlubokém stabilizačním systému (HSS)? Tento stabilizační systém je tvořen bránicí, pánevním dnem, hlubokými svaly břicha a hlubokým svalstvem zad. Všechny tyto svaly by měly být stěžejní při držení těla, chránit páteř a zajišťovat její správné postavení. HSS bychom měli používat při všech denních aktivitách. To znamená, že hluboké svalstvo by mělo pracovat nepřetržitě. Bohužel v dnešní době místo hlubokých svalů zapojujeme spíše ty vnější a střed těla ochabuje. 

 

CORE

Hluboký stabilizační systém je součástí Core systému, ale mimo hlubokých svalů sem patří i povrchové svaly břicha a spodní části zad. Problém ale je, že spousta sportovců chce za každou cenu pekáč buchet a zaměřuje se pouze na ty povrchové svaly a na vnitřní se zapomíná. Což způsobuje přetrénovanost povrchových svalů a špatné držení těla - dopředu stočená ramena, vyhrbení hrudní části páteře dozadu a vysunutí krční páteře!
 
"Snažte se nejen při sportu, ale i při běžných denních aktivitách myslet a zapojovat svaly středu těla."
 

Neexistuje optimální držení těla, které by bylo jednotné pro všechny. 

Je u každého z nás odlišné. Ale platí obecné body, kterými se správné držení těla charakterizuje: 

  • Nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. 
  • Pánev podsazena. 
  • Páteř je dvojesovitě zakřivena. 
  • Ramena "tlačíme" od uší dolů, lopatky přitahujeme k páteři.
  • Hlava je vzpřímena, brada svírá s osou těla pravý úhel.

 

"Špatné držení těla zpomaluje trávení a hůře se nám hubne."

Držení těla

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek