Fazolové cookies

03.04.2015 09:53

Asi si neumím představit snídaně bez ovesných vloček. Jáhly ani pohanka mě tolik nechutnají. Navíc se z nich dají připravovat skvělé recepty. Vařením v mléce či vodě vznikne výborná kaše, rozemletím mouka, kterou můžete použít při pečení. Fantazii se meze nekladou :-) Zároveň ovesné vločky patří mezi nejvýživnější potraviny z obilí, které jsou plné bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Také snižují vstřebávání sacharidů do krevního oběhu = stabilizují cukr v krvi a nemáme po nich pocit hladu. Díky vláknině snižují cholesterol a krevní tlak, dokáží také stimulovat štítnou žlázu.

Obsahují vitamíny skupiny B, vit E, kyselinu listovou a minerální látky jako vápník, želežo, hořčík, selen, křemík, fosfor. Věděli jste, že jsou vyhledávány i pro zklidňující účinky? Jako lék proti nespavosti se doporučuje vycpat polštář právě ovesnými vločkami. Pomáhají k udržování pevných kostí, zubů a pojivové tkáně. Ženám mohou být nápomocny po zotavení, zejména po porodu. Vyhýbat bychom se měli instantním variantám, které jsou průmyslově zpracovány. Tak už chápete, proč je mám tak ráda? :-)

Fazolové cookies

Ingredience:
Základ:
  • Ovesné vločky
  • Bílé fazole - 1/4 plechovky
  • Kokos, kakao, agáve sirup
  • Datle - 20g, mandle - podle počtu košíčků
  • Domácí kokosové mléko
Náplň:
  • Měkký tvaroh 
  • Celý banán - zmražený přes noc v lednici
  • Kokos, škořice
  • Kokosové mléko - domácí
Postup: Datle si namočíme na 5 minut do vody, aby změkly. Z konzervy fazolí slijeme vodu. Ovesné vločky, datle, fazole, kokos a kakao dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne těsto, které je lepivé. Pokud se drolí, přilijeme kokosové mléko (recept zde). Nakonec osladíme medem či agáve sirupem. Připravíme si košíčky na muffiny a těsto do nich vkládáme (1 velká lžíce = 1 košíček; celkem 7 košíků) a navrch každého jsem si dala jednu mandličku. Košíčky vložíme na 5 minut do trouby, je krásně vláčné.
Na náplň jsem si přes noc dala banán do mrazáku (doporučuji oloupat). Když je zmrzlý, nakrájíme ho na menší kousky, dáme do mixéru a mixujeme, dokud z něj nevznikne kaše, potom přidáme tvaroh a trošku mléka, lžičku kokosu a trochu skořice a opět mixujeme. Dáme na do košíčků, odstraníme papír a podáváme.. 
Je to výborné, ta náplň chutná úplně jako zmrzlina, MŇAM :-)