Obecně o masáži

29.01.2015 19:25

V dnešní době existuje přes 100 druhů masáží. Každá z nich vychází z určitého kulturního základu. Původ masáže sahá až do Číny, kde se masáži věnoval i čínský filozof Konfucius. Čínský rukopis z roku 2700 př. n. l. doporučuje každé ráno provádět automasáž „proti nachlazení, pro udržení vláčnosti orgánů a jako prevenci proti zdravotním potížím“.V této době se díky kreativitě, svébytnosti a osobnímu přístupu masérů či lékařů mohou jednotlivé masážní techniky prolínat a kombinovat. 

 

Druhy masáží

Pokud bychom si měli rozebrat všechny druhy masáží, byly bychom tu ještě pěkně dlouho. Dělíme je totiž do několika kategorií a to například na: 
  • Plošná = masírována je celá plocha
  • Tlaková, bodová, liniová = kdy je vyvíjen tlak pouze prsty popř. jinou částí těla
  • Akupresura, Lymfatická masáž
  • Dále podle země - Thajská, Čínská, Indická, Havajská

Rozebereme si ty nejzákladnější

  1. Klasická masáž - soubor masérských hmatů, které působí na svaly a částečně i klouby člověka. Jsou výborné na uvolnění celého těla, mají léčebné i preventivní účinky. Při masáži se zvyšuje prokrvení kůže, ve svalech i ve vnitřních orgánech, čímž dochází k uvolnění bolestivých míst a zlepšení celkového zdravotního stavu. Klasická masáž má pozitivní vliv na funkci metabolismu, pomáhá detoxikovat organismus, urychluje rekonvalescenci po úrazech a operacích. Existuje masáž zad, šíje, břicha, hrudníku, horních a dolních končetin.
     
  2. Sportovní masážtento druh  se používá se hlavně jako přípravná procedura před sportovním výkonem pro zahřátí a "nabuzení" svalových skupin nebo bezprostředně po výkonu k urychlení regenerace. Většinou se jedná se o krátkou masáž.
     
  3. Relaxační masážtato harmonizující masáž umí pomoci od bolesti, napětí ztuhlých a bolavých svalů, pomáhá podpořit krevní oběh, lymfatický systém a vyloučit toxické látky z organismu. Za příjemné muziky se odstraňují psychické i fyzické blokády.
     
  4. Tlaková masáž - prsty se stlačují jednotlivé svaly a bolestivá místa. Cílem tlakové masáže je dostat svalovou soustavu do optimálního stavu a s využitím vlastních zdrojů těla nastartovat samoozdravné procesy organismu.
     
  5. Lymfatická masáž - možná ji znáte pod názvem lymfatická drenáž nebo manuální lymfodrenáž. Zmírňuje otoky a napomáhá k odstranění celulitidy. Masáž je založena na rytmickém hnětení svalů, jež zajišťuje správné proudění lymfy (mízy) v těle. Při hmatech se vyvíjí menší tlak a frekvence. 
     
  6. Reflexní masáž - na rozdíl od klasické masáže, působí na úrovni nervové. Za účasti nervových center tak dochází k různým reflexním pochodům. Změny v útrobních orgánech tak mohou vyvolat změny na povrchu těla, ve svalech či jiných vnitřních orgánech a naopak. Provádí se převážně na chodidlech, kterým se právem přezdívá "Mapa lidského těla". 
     
  7. Dornova metoda - jedná se o bezbolestnou metodu. Terapeut používá jemný tlak palců nebo celé ruky. Používají se pouze volné a přirozené pohyby, ošetřovaná osoba se nemusí bát prudkých a násilných pohybů, kdy by mohlo dojít k úrazu. Vrácení obratlů na původní místo se provádí aktivním pohybem ošetřované osoby. Terapeut zjistí, jakým směrem je obratel vychýlen a ošetřovaná osoba pohybuje protější nohou nebo rukou dopředu a dozadu. Terapeut vytváří protitlak na ošetřovaný obratel, který se sám vrátí na přirozené místo.
     
  8. Breussova masáž - neboli masáž meziobratlových plotének. Na rozdíl od ostatních masáží se při ní masíruje přímo páteř, vzpřimovače a povrchové svaly. Provádí se velmi jemnými a pomalými hmaty. Při masáži se používá třezalkový olej. Dá se velmi dobře kombinovat s Dornovou metodou. Mnohé problémy páteře - jako bolesti meziobratlových plotének, ústřel atd. - se mohou spojením těchto dvou metod zcela lehce, bez rizika a s dobrou prognózou vyléčit.
     
  9. Bowenova tlaková masáž - Je to velmi jemná a šetrná technika, která se provádí na přesně určených anatomických místech těla přes měkkou tkáň v určeném sledu a sériích. Při provádění metody vyškolený teraupet na stanoveném místě nahrne kůži napříč přes sval, vedle svalu vyvine jemný, nebolestivý tlak, který udržuje po dobu několika sekund a pak pod stále stejným tlakem vyrovná vytvořenou kožní řasu a vrátí kůži zpět na původní místo
     
  10. Masáž lávovými kameny - je specifický typ masáže, který patří mezi nejluxusnější masáže. Základem této techniky je uvolňující prohřívání a masírování čaker, energetických drah a „zatuhlých“ míst. Kameny se nahřejí ve vodní lázni a poté se teplé přikládají na tělo. Tato technika má neuvěřitelně harmonizační účinky. 
     
  11. Thajská masáž - je starobylá léčebná metoda, spojující prvky akupresury a jógy. Harmonizuje tělo, mysl i ducha a tím poskytuje příležitost k samouzdravování. Spočívá v hnětení měkkých tkání, pomocí prstů, dlaní, předloktí, loktů, kolen a chodidel se kombinuje akupresura s protahováním, čímž se uvolňují svaly, klouby, šlachy, chodidla, protahuje páteř a dosahuje celkového fyzického i psychického uvolnění. Tradiční thajská masáž probíhá na masážním lehátku nebo na matraci speciálně k tomuto účelu vyrobenou. 
     
  12. Shiatsu - jedná se o prastarou japonskou léčebnou metodu. V překladu shiatsu znamená tlak prsty. Pomocí palců, prstů a dlaní, ale též kolen, loktů nebo chodidel, je znovu obnovována energetická rovnováha těla. Cílem shiatsu je podporovat proces sebeuzdravování a osobního růstu skrze vyrovnávání energie Ki/Čchi v těle. Tělesně-duševní pohoda člověka jako jednota těla, mysli a duše závisí na harmonickém toku této energie.
     
  13. Baňkování - metoda tradiční čínské medicíny, která zlepšuje prokrvení, výrazně ulevuje od bolesti a uvolňuje zatuhlé svalstvo. V baňce přiložené na kůži se vytváří podtlak a dochází tak k výraznému prokrvení v místě přisátí, a tím k cílenému ozdravného působení, které má vliv na celé tělo. Po aplikaci zůstávají na kůži skvrny po baňkách, které do týdne zmizí. 
 

Jak si mám vybrat vhodnou masáž?

Na tuto otázku je poměrně složitá odpověď. Záleží na mnoha faktorech jako je věk, zdravotní stav - momentální i dlouhodobý, úrazy, fyzická aktivita, bolesti a další.. Vždy, pokud si nejste jisti, je lepší předtím, než se na masáž vůbec objednáte, vše zkonzultovat se svým praktickým lékařem, který by Vás měl seznámit se všemi kontraindikacemi, popřípadě vhodnou masáž doporučit. Pokud žádné omezení nemáte záleží čistě na Vás, kterou masáž zvolíte. 

Tak pro kterou jste se rozhodli a proč? :-)

Pojďme to prodiskutovat

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek