Jarní detox

01.03.2015 16:10

Dnes je prvního března. Jarní rovnodennost tento rok spadá na 20. 3. Což znamená, že začíná jaro a to je pro nás, kteří nemáme rádi zimu, radostná zpráva. Ale březen je také spojen s jarní očistou neboli detoxikací. Po vydatném vánočním přejídání je nyní čas vyčistit své tělo od nezdravých jídel, toxických látek, ulevit mu po alkoholových dýcháncích a po akcích do ranních hodin :-) 

Jaký druh detoxikace zvolit

Existuje mnoho různých typů, jak ulevit svému tělu a očistit ho. Také z časového hlediska je to různé - od 7 dnů až po 3 týdny až měsíc. Pokud zvažujete i delší detoxikaci, záleží pouze na vás :-) Je těžké říci, jaký druh je pro vás tím nejvhodnějším. Zda budete důvěřovat pouze stravě nebo zařadíte i doplňky stravy, či produkty, které urychlují celý proces očisty. 
 

Co je základ

I detox má několik základních pravidel, kterými je potřeba se řídit. Nejedná se o žádnou drastickou dietu, při které byste jedli pouze zeleninu, ale pravdou je, že pár věcí chtě nechtě vyřadit prostě musíme (ale myslete na to, že je jedná o týden - dva a vaše tělo vám poděkuje:-) ). 

 

Vyřadit během detoxu musíme:

  1. Maso, uzeniny
  2. Mléčné výrobky - mléko, jogurty, ale i kefír, tvaroh, sýry
  3. Mouka a výrobky z ní - veškeré
  4. Jednoduché cukry a výrobky z nich
  5. Smažená, tučná jídla
  6. Výrobky obsahující sůl
  7. Kofein - ano, bohužel ani káva není povolena

Co naopak zařadit:

  1. Ovoce - sice obsahuje fruktózu = přírodní cukr, ale také vlákninu a důležité minerály, proto ovoce ano
  2. Zelenina - všechny druhy
  3. Ovocné či zeleninové šťávy - čerstvé a domácí, abychom měli jistotu, že tam nejsou věci" navíc
  4. Ořechy a semínka
  5. Luštěniny
  6. Obiloviny
  7. Ryba - 3x týdně, rozhodně ne každý den

Nejdůležitější pravidlo: PIJTE

2 litry jsou úplné minimum, které byste měli během detoxu vypít. Ale zároveň byste to neměli přehánět - 4litry je max. Hydratace organismu je velice důležitá:
  • Naše tělo tvoří voda z 55 - 65% u mužů; 53% u žen
  • Měli bychom si uvědomit, že když se koupeme, nenapustíme si vodu jen na nohy, ale chceme umýt celé tělo, to samé platí i s vnitřní hydratací
  • Malé množství vody zůsobuje zadržování vody v organismu = otoky, napuchlý obličej
  • Mluvíme tu o obyčejné vodě - pokud vám nechutná - ochuťte ji pomocí citronu, máty, ovoce

Fyzická aktivita

Je nedílnou součástí každé očisty! Krásně nastartuje metabolismus a detoxikace  je daleko efektivnější a rychlejší. Nepodceňujtě sport, můžete vyzkoušet cokoliv. Asi nejúčinější je jóga, ale také rychlá chůze, jogging, tanec, pilates, kolo, plavání. Zajít můžete i do fitness centra či na sálové lekce.
 

Regenerace

I ta jde ruku v ruce s detoxem. Naše tělo si potřebuje odpočinout, načerpat nové síly. Zajděte si do sauny, vířiivky, na masáž, meditujte. Pokud si ani při jednom neodpočinete, zkuste kadeřníka, kosmetiku. Cokoliv vám dělá dobře :-)
*Pokračování pod obrázkem

 

Výbornými produkty na podporu jarní očisty jsou:

  • Mladý ječmen - obsahuje vitaminy A, B, C, E, K a minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík, měď, mangan, chrom. Také vlákninu = kartáč na střeva, která podporuje mj. hubnutí. Díky vysokému množství chlorofylu, který má detoxikační účinky, podporuje imunitu.
  • Chlorella - sladkovodní řasa, která obsahuje vitaminy A, B-komplex (včetně B12), C, D, H. Ale také minerální látky jako draslík, měď, chrom, vápník, hořčík, železo, zinek či fosfor. Je bohatá na rostlinné bílkoviny a vlákninu. Obsahuje i antioxidanty, chlorofyl, chlorellin, sporopollein nebo růstový faktor CGF.
  • Psyllium - neboli jitrocel indický je také účinný pomocník při detoxikaci, protože obsahuje velké množství vlákniny. Která v žaludku nabobtná a způsobí pocit nasycení. Je potřeba dostatečně pít. Psyllium je výborným pomocníkem při hubnutí, zabraňuje nadbytečné ukládání tuků. 

Celou detoxikaci také můžeme podpořit různými speciálními čaji - antilipidový, přímo pro detox; nebo čaji z čerstvých surovin - zázvor, máta, ... . Nebo si můžete zakoupit kúry, které jsou přímo na detoxikaci sestavené. 

  • Já osobně jsem vyzkoušela 2týdenní detoxikační kúru od Tiens - čínská medicína, kdy ráno pijete antilipidový čaj 1,5l a k němu si vezmete Chitosan, který odvádí z těla toxické látky. Večer si vezmete dvojitou celulózu, která v těle nabobtná a méně toho sníme. Nesmí se stejné potraviny, jaké jsem již uváděla. Během této kúry se dá zhubnout i 7kg (strejda).

Na závěr

Březen je dle čínské medicíny měsícem, kdy je ohrožen žlučník. Žlučník je orgánem nezpracovaného hněvu a zloby. A protože je každá nemoc pouze nemocí duše, pokud vás trápí žlučník, přestaňte se zlobit a začněte pracovat na vnitřním klidu a rovnováze. 
 
Přeji vám krásné jaro a pokud byste chtěli jít do detoxu s námi,sledujte naše FB stránky Masérská škola NOW a během dvou týdnů přineseme návod krok za krokem :-)

Detox