Kokosové mléko - domácí

04.04.2015 04:04

Rostlinná mléka jsou výbornou variantou pro lidi, kteří mají laktózovou intoleranci - alergii na mléčný cukr. Běžně jsou k sehnání sójová mléka, která mohou být jak přírodní, tak i ochucená např. vanilka či čokoláda. Ale můžete si koupit i rýžové, mandlové, ovesné či kokosové. Méně typická, ale také k sehnání ve speciálních prodejnách (zdravá výživa) jsou mléka konopná, sezamová či maková. Mým favoritem se stalo kokosové mléko (Alpro), protože má výraznou chuť a neobsahuje jednoduchý cukr - narozdíl třeba od mandlového, které mi chutná spíše jako slazená voda. Bohužel ale teď mého kokosového oblíbence nemohu nikde sehnat, proto jsem si začala dělat domácí a tady je recept :-)

Kokosové mléko 

Ingredience:
  • Hrnek kokosu
  • 2 hrnky vlažné vody
Postup: Hrnek strouhaného kokosu a 2 hrnky vlažné vody dáme do mixéru a mixujeme - asi 3minuty. Necháme odstát asi 20 minut v ledničce a přes plátýnko scedíme (oddělíme vodu od kokosu). Zbyde poměrně hodně kokosu, protože jsem k němu znovu přidala 2 hrnky vody a znovu stejný postup - mixnout, odstát, scedit. Ze zbytku kokosu jsem si udělala zmrzku - dala do hrníčku, přidala lžičku medu a šup s tím do mrazáku :-) 

Fotky