Konopný protein

09.03.2015 08:01

O proteinových nápojích jste určitě slyšeli. Primárně jsou vyrobeny pro vrcholové sportovce zejména v oblasti kulturistiky. V dnešní době je ale používají i sportovní nadšenci, s cílem zásobovat tělo kvalitními bílkovinami. Existuje několik druhů proteinových nápojů - přes sójový, syrovátkový, kasein až třeba po protein konopný, na který se dnes zaměříme. 

Proč naše tělo potřebuje bílkoviny

Bílkoviny patří mezi základní živiny, které potřebuje ve stravě přijímat každý z nás, ať už sportujete nebo ne. Jsou obsaženy nejen v živočišné, ale také v rostlinné stravě. Primární funkcí proteinu je nárůst svalové hmoty. Ale nemusíte se bát, že při zařazení proteinů do stravy se z vás stane kulturista.. To v žádném případě :-) Mají ale také vliv na několik důležitých funkcí:
  • výživa a růst svalů, šlach, kůže, kostí
  • regenerace, ochrana a tvorba svalové hmoty
  • spalování tuků a redukci nadváhy

Kvalita bílkovin

Na kvalitu proteinů má vliv například biologická hodnota (BH) - tedy hodnota vypovídající  o schopnosti bílkoviny přispět ke stavbě svalové hmoty (nejvyšší BH má vejce), dále vstřebatelnost - která vyjadřuje, kolik aminokyselin z daného proteinů je schopno se dostat do oběhu a ke svalům. Tato hodnota je závislá na zdroji, jeho kvalitě a zpracování. Také kolik aminokyselin (AMK) obsahuje - AMK jsou základní stavební jednotkou bílkovin, je jich 23 a některé si tělo nedokáže vyrobit, a proto je musíme doplňovat stravou. Říká se jim esenciální a jsou nepostradatelné. Většinou se nachází spíše v živočišné stravě.
 

Druhy bílkovin

Rostlinné 
  •  Luštěniny, sójové výrobky - boby, tofu, sójové maso, ..., tempeh, robi maso, obiloviny, ořechy. Kromě sóji a sójových výrobků nemají všechny nepostradatelné aminokyseliny a jsou nazývány jako neplnohodnotné. 
Živočišné
  • Maso, vejce, mléčné produkty, ryby, proteinové nápoje

Konopný protein

Konopí seté je vynikající zdroj bílkovin. Jedná se o velmi kvalitní protein. 
Celý proces výroby začíná mechanickým rozmělněním semínek konopí setého, kdy vznikne prášek, který obsahuje vysoké množství dobře stravitelného proteinu (50%) a malé množství tuku (cca 10%).
Nemusíte se bát, že by to na vás mělo nějaké vedlejší účinky, protože neobsahuje THC!
 
Konopný protein má vysokou nutriční hodnotu - obsahuje 23 aminokyselin, včetně 8 esenciálních!
 
Také má téměř dokonalou rovnováhu základních nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9, vysoký podíl antioxidantů a také vlákniny. Obsahuje vitamíny skupiny B a minerální látky jako železo, vápník, fosfor, hořčík a sodík. 
 

Použití

Doporučené množství je 2 - 10 lžiček denně. Používá se při přípravě polévek, zeleninových či ovocných koktejlů, smoothie, ale také při pečení, do chleba. Fantazii se meze nekladou :-)
 

Chuť

Trochu jsem se bála, jak bude konopný protein chutnat. Jeho chuť však není nijak výrazná. Dosud jsem ho vyzkoušela jak při přípavě polévek, tak i v zeleninovém smoothie a v obou případech sloužil jako výborné zahušťovadlo a všechny pokrmy byly výborné :-)
 
Díky obsahu esenciálních (pro tělo nepostradatelných) aminokyselin je konopný protein velmi doporučován pro vegetariány i vegany. 
 

Recept s konopným proteinem

Zeleninová polévka
  • Zelenina - kapusta, mrkev, fazolky, květák
  • Mořská řasa Wakame - hrstka
  • 2 lžíce konopného proteinu
  • Půl hrnku fazolí, které jsme nechali přes noc namočené ve vodě
  • Voda
Postup: Fazole dáme do hrnce s vodou a vaříme, dokud nezměknou, potém přidáme nakrájenou zeleninu, řasu Wakame (která ponořením do vody zvětší svůj objem) a nakonec zahustíme konopným proteinem. 
Dobrou chuť :-)
 

Fotky