Konopný protein
09.03.2015 08:01
O proteinových nápojích jste určitě slyšeli. Primárně jsou vyrobeny pro vrcholové sportovce zejména v oblasti kulturistiky. V dnešní době je ale používají i sportovní nadšenci, s cílem zásobovat tělo kvalitními bílkovinami. Existuje několik druhů proteinových nápojů - přes sójový, syrovátkový, kasein až třeba po protein konopný, na který se dnes zaměříme.
Proč naše tělo potřebuje bílkoviny
Bílkoviny patří mezi základní živiny, které potřebuje ve stravě přijímat každý z nás, ať už sportujete nebo ne. Jsou obsaženy nejen v živočišné, ale také v rostlinné stravě. Primární funkcí proteinu je nárůst svalové hmoty. Ale nemusíte se bát, že při zařazení proteinů do stravy se z vás stane kulturista.. To v žádném případě :-) Mají ale také vliv na několik důležitých funkcí:
- výživa a růst svalů, šlach, kůže, kostí
- regenerace, ochrana a tvorba svalové hmoty
- spalování tuků a redukci nadváhy
Kvalita bílkovin
Na kvalitu proteinů má vliv například biologická hodnota (BH) - tedy hodnota vypovídající o schopnosti bílkoviny přispět ke stavbě svalové hmoty (nejvyšší BH má vejce), dále vstřebatelnost - která vyjadřuje, kolik aminokyselin z daného proteinů je schopno se dostat do oběhu a ke svalům. Tato hodnota je závislá na zdroji, jeho kvalitě a zpracování. Také kolik aminokyselin (AMK) obsahuje - AMK jsou základní stavební jednotkou bílkovin, je jich 23 a některé si tělo nedokáže vyrobit, a proto je musíme doplňovat stravou. Říká se jim esenciální a jsou nepostradatelné. Většinou se nachází spíše v živočišné stravě.
Druhy bílkovin
Rostlinné
- Luštěniny, sójové výrobky - boby, tofu, sójové maso, ..., tempeh, robi maso, obiloviny, ořechy. Kromě sóji a sójových výrobků nemají všechny nepostradatelné aminokyseliny a jsou nazývány jako neplnohodnotné.
Živočišné
- Maso, vejce, mléčné produkty, ryby, proteinové nápoje
Konopný protein
Konopí seté je vynikající zdroj bílkovin. Jedná se o velmi kvalitní protein.
Celý proces výroby začíná mechanickým rozmělněním semínek konopí setého, kdy vznikne prášek, který obsahuje vysoké množství dobře stravitelného proteinu (50%) a malé množství tuku (cca 10%).
Nemusíte se bát, že by to na vás mělo nějaké vedlejší účinky, protože neobsahuje THC!
Konopný protein má vysokou nutriční hodnotu - obsahuje 23 aminokyselin, včetně 8 esenciálních!
Také má téměř dokonalou rovnováhu základních nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9, vysoký podíl antioxidantů a také vlákniny. Obsahuje vitamíny skupiny B a minerální látky jako železo, vápník, fosfor, hořčík a sodík.
Použití
Doporučené množství je 2 - 10 lžiček denně. Používá se při přípravě polévek, zeleninových či ovocných koktejlů, smoothie, ale také při pečení, do chleba. Fantazii se meze nekladou :-)
Chuť
Trochu jsem se bála, jak bude konopný protein chutnat. Jeho chuť však není nijak výrazná. Dosud jsem ho vyzkoušela jak při přípavě polévek, tak i v zeleninovém smoothie a v obou případech sloužil jako výborné zahušťovadlo a všechny pokrmy byly výborné :-)
Díky obsahu esenciálních (pro tělo nepostradatelných) aminokyselin je konopný protein velmi doporučován pro vegetariány i vegany.
Recept s konopným proteinem
Zeleninová polévka
- Zelenina - kapusta, mrkev, fazolky, květák
- Mořská řasa Wakame - hrstka
- 2 lžíce konopného proteinu
- Půl hrnku fazolí, které jsme nechali přes noc namočené ve vodě
- Voda
Postup: Fazole dáme do hrnce s vodou a vaříme, dokud nezměknou, potém přidáme nakrájenou zeleninu, řasu Wakame (která ponořením do vody zvětší svůj objem) a nakonec zahustíme konopným proteinem.
Dobrou chuť :-)
Štítky:
konopný protein | aminokyseliny | protein | bílkoviny | iswari | recept | esenciální aminokyseliny | vegan | vegetarián