Krevní skupiny

04.03.2015 08:15

Co je to krev jsme poznali už v útlém dětství, když jsme poprvé spadli na zem a z kolena se nám spustila červená tekunina a děsně to štípalo. To okamžitě spustilo slzičky v našich očích, přiběhl dospělý a začal nám na bolavé místo foukat se slovy, že to bude dobré a než se vdáme (v případě děvčat:-)), tak se to zahojí. Postupně jsme si na krev zvykli a někdy ji dokonce - za účelem pokrevního spojení na přísahu věčného kamarádství - sami vyvolávali :-)) 

 

Krev

Žilami dospělého člověka protéká zhruba pět a půl litru krve. Což je asi 1/12 váhy pro člověka vážícího 65kg. Je to červená, neprůzračná a vazká tekutina, která se skládá z krevních buněk a plazmy. Plazma tvoří 55% objemu krve, zatímco buňky (červené a bílé krvinky, krevní destičky) zbylých 45%. 

Záhada krve vyřešena

Dlouhé roky se nevědělo, proč při krevní transfuzy lidé umírají, nebo vážně onemocní. Až v roce 1900 profesor a lékař Karl Landsteiner zjistil, že krevní séra u všech osob nejsou totožná a navrhl je rozdělit do tří skupin. Za tento objev krevních skupin získal v roce 1930 Nobelovu cenu. Nezávisle na něm učinil stejný objev i český neurolog a psychiatr Jan Jánský, jehož označení 4 krevních skupin v roce 1921 přijala komise Americké lékařské asociace.

Krevní skupiny

Jediný vlas může odhalit, do jaké krevní skupiny spadáte. Existují 4 krevní skupiny - A, B, AB, 0. Každý člověk má jednu z těchto 4 skupin, které se liší povrchovou strukturou červených krevních tělísek. Pokud na sebe narazí různé krevní typy, může dojít k obranné reakci protilátek.
 
Charakteristika
V Japonsku tvrdí, že "naše krevní skupina je vepsána všude v našem těle! Pokud máme krevní skupinu A, znamená to, že  vše máme podle ní - orgány, nos, uši, ... ." Japonsko je také zemí, kde se krevními skupinami řídí nejen v osobním životě, ale také v pracovním. Dle charakteristik jednolitvých skupin, které si rozebereme v následujících článcích, hledají i vhodné uchazeče na různá místa do firem. A dokonce i v požadavcích uvádějí, jakou krevní skupinu musí uchazeč mít! 
 
Výživa
Nicméně podle krevních skupin existuje i stravování. Souvislost mezi stravou a krevními skupinami objevil Dr. James D´Adamo již v 50. letech. Dle výzkumu, kdy pozroval pacienty, kteří reagovali na nemocniční stravu zcela rozdílnými způsoby, se mu potvrdilo, že za to může úzká souvislost s krevními skupinami. Jeho teorie se ujal i jeho syn Peter, který rozdělil potraviny do tří skupin: ideální, neutrální a nevhodné. 
 

Krevní skupina "0"

0 jsem si nevybrala jako první náhodou. Jedná se o nejstarší a nejrozšířenější krevní skupinu. Jedná se o lovce, kteří se původně živili se lovem. Lov byl pro ně zdrojem obživy a maso je tudíž nedílnou součástí jídelníčku. Nulky bývají realisté, mohou mít sklony k agresivitě. Velmi touží po moci a chtějí být  na vrcholu v každé oblasti, co dělají. Mají silnou vůli a nebojí se riskovat, ale neváží si názoru druhých a může být až podlézavý - pro úspěch vše.
 

Krevní skupina "A"

Áčka jsou zemědělci. Tato skupina původem pochází ze Středního východu a Asie, kde lidé pěstovali obilí a živili se přvážně rostlinnou stravou. Obilné produkty jsou pro ně velmi dobře stravitelné, naopak maso se této skupině velmi nedoporučuje. Typickými znaky pro tuto skupinu jsou snaživost, jsou velcí detailisté. Uctívají zákony, milují pořádek a řád, rádi se o sebe starají. Pokud je áčko netrpělivé, může jednat velice zbrkle. Pokud pracuje sám, bývá málo tvořivý, ale v týmu je dobrý partner. 
 

Krevní skupina "B"

Béčka mají původ mezi Himálaji a Indií. Označují se jako střídmí, protože životní podmínky měli velké nároky na organismus a příjem potravin byl nepravidelný a velmi jednostranný. Proto nemají tak velké nároky a důležitou součástí výživy jsou mléčné produkty - jogurty, kefíry či ovčí nebo kozí sýry. Tato skupina může velmi často bojovat s nadváhou. Tito lidé bývají tvořiví, mají výborné nápady, ale také velcí individualisté. Béčka jsou výborní řečníci, ale také spáči. Má problémy s rozkazy, neumí poslouchat úkoly a rozkazy. 
 

Krevní skupina "AB"

Nejmladší a zároveň nejvzácnější skupina, kterou má pouze asi 8% populace.  AB představuje spojení znaků skupiny A a B. Díky tomu je pro ně nejvhodnější vyvážená strava. Tato skupina má protilátky proti infekčním nemocem, jsou tedy velmi dobře chráněny. ABčka jsou racionální, ale umějí být také velmí náladoví. Jsou vyjímečně duševně citliví a vnímaví. Velmi často tuto skupinu najdeme u kartářek, šamanů, léčitelů, medií, ale i jasnovidců. Za pomoci ironie často kritizují ostatní a to z nich dělá výborné baviče. Také jsou skvělí organizátoři, diplomatičtí a jednoduše navazují přátelství. Ale pozor - rychle se urazí, jsou málo vytrvalí a nedokáží se rozhodnout.
 
Znamená to tedy, že pokud jste např. "0", jste stejní jako milion dalších lidí se stejnou skupinou? Ale vůbec ne! Každý jsme originální a i naše krev, stejně jako třeba otisk prstu, je jedinečná. 
 
V dalších článcích si podrobněji rozebereme jednotlivé skupiny včetně vhodné stravy a charakteristických znaků. Dozvíte se, jak zefektivnit dietu. Co byste měli či neměli jíst, jaké jsou jednotlivé typy v partnerství atd. :-) Informace jsem čerpala z knihy "Jak zhubnout podle krevních skupin"  a "Typologie krevních skupin"

Krevní skupiny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek