Masáž zad a šíje

29.01.2015 22:39

Masáž je relaxační, regenerační a léčivá terapie. Jedná se o terapii dotykem. Obecně masáže mají velký přínos v odstraňování psychického i fyzického napětí, stresu, uvolnění od bolestí pohybového aparátu, zad, nohou, hlavy, ... Přispívají k lepšímu vzhledu, zmírňují projevy stárnutí (některé :)), tvarují tělo, zlepšují tok energie, navozují celkovou harmonii těla. 

Klasická masáž je soubor masérských hmatů, které působí na svaly a částečně i klouby člověka. Je výborná na uvolnění celého těla, mají léčebné i preventivní účinky. Při masáži se zvyšuje prokrvení kůže, ve svalech i ve vnitřních orgánech, čímž dochází k uvolnění bolestivých míst a zlepšení celkového zdravotního stavu. Existuje masáž zad, šíje, břicha, hrudníku, horních a dolních končetin.

Bezpochyby nejoblíbenější a nejvyhledávanější je právě masáž zad a šíje!

Při této masáži jsou použity speciální techniky zaměřené na šíji, ramena, bederní a křížovou oblast zad. Střídání silnějších a slabších tlaků, následné hloubkové uvolnění měkkých tkání, případně i kombinace tlakových a tahových cviků, vede k obnovení přirozené délky svalových vláken. Také vydatnější a tvrdší hmaty mají za důsledek odstranění nahromaděných únavových látek např. kyseliny mléčné ve svalech. 

Účinky

  • Jedná se o masáž odstraňující únavu, která posiluje organismus. 
  • Odstraňuje ochablost, ztuhlost, zkrácení a bolesti svalů. 
  • Napomáhá lepšímu prokrvení a návratu žilní krve a mízy.
  • Také urychluje vylučování odpadních látek z těla. 
  • Masáž uvolňuje zádové svaly, zlepšuje ohebnost a přispívá ke správnému držení těla. 
  • Důkladná masáž zad je prevencí proti sesedání meziobratlových plotének. 
  • Je vhodná pro všechny typy povolání, pro všechny, kdo chtějí mít zdravá záda.

Chce to pravidelnost

Jako je to se vším, tak i masáže vyžadují pravidenost. Nemůžete očekávat, že tyto účinky přijdou hned po první masáži - navíc z dnešního stylu života kolikrát nepomůže ani 5 masáží za sebou!! Chápu, že ne každý si může dovolit chodit na masáž každý týden, ,ale jednou za měsíc - ideálně jednou za dva týdny by si na sebe mohl udělat čas každý!

Trocha praxe

Namasírujte si šíji navzájem a doma

 
  1. Masáž se může provádět jak vsedě, tak i v leže, kdy se tělo velmi dobře uvolní

  2. Vždy, před každou masáží, je vhodné svaly nejprve prohřát - díky tomu krásně "poleví", dojde k prokrvení, které částečně odstraňuje svalovou stuhlost! Můžete použít nahřátou utěrku, ale také si dát teplou sprchu.

  3. Pro větší prožitek z masáže použijte olej. Můžete i mýdlo, alpu, krém, ... (ovšem pozor, tyto prostředky mohou pokožku vysušit a ucpávají póry). Olej si nejprve nalijeme do rukou, abychom ho zahřáli. 

  4. Masírujeme od týlní kosti která je schována ve vlasech (nachází se zde úpony svalů, proto je to velmi příjemné), směrem k ramenům. Můžeme promasírovat i ruce.

  5. Masírujeme polštářky palců či prstů krouživým pohyby, které střídáme se stlačováním prstů na jednom místě, můžeme použít i celé dlaně či osmiprstí (= prsty jedné ruky roztáhneme a do mezer vložíme prsty druhé ruky). Fantazii se meze nekladou. Velmi příjemná je i masáž hlavy!

  6. Mohutné svaly můžete hníst, tedy jej prsty uchopit a jemně s ním koužit. Měli bychom vždy masírovat po směru svalových vláken (v obráceném případě Vám svall může lehce přeskakovat, což na dotyk ucítíte)

  7. !Nemasírujeme přes páteř!
     

Jak jste si masáž užili? Pokud Vás to bavilo, jste úplní začátečníci a chtěli byste se o této masáži dozvědět více, nabízíme Vám kurz Masáž zad a šíje. 

Více na www.kurzynow.cz. Těšíme se na Vás! :-)

Pojďme se o tom pobavit

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Fotky