RAW Tvarohový dortík

17.03.2015 08:33

A je tu další snídaně.. Tentokrát nepečená. Receptíkem jsem se inspirovala včera na facebooku. A protože jsem si nepečený dortík ještě nedělala, připravila jsem si vše už včera a do rána nechala v lednici ztuhnout. A musím vám říct, že to mělo taky hodně co do sebe, bylo to vláčné, lepivé, výborné :-) 

RAW food se stává čím dál větším hitem, který si oblíbili nejen vitariáni, ale také lidé, kteří se zdravě stravují. Vitáriáni je označení pro lidi, kteří se stravují potravinami bez tepelné úpravy. A přesně to charakterizuje RAW jídla. Jedná se o pokrmy ze syrových surovin, připravovaných do 42°C. Je všeobecně známo, že právě tepelnou úpravou se ničí spousta vitamínů a minerálů a díky syrové stravy se tomu dá lehce zabránit. 

Díky "živým" produktům se do těla dostává maximání množství vitamínů a enzymů, které jsou potřebné pro trávení. Na první pohled nejsou od těch pečených nebo vařených pokrmů k nerozeznání a chutnají také výborně! Kolikrát ještě lépe, tak jdeme na to :-)

RAW Tvarohový dortík

Ingredience (pro dvě osoby):
Korpus
  • 100g datlí
  • 80g kešu ořechů 
  • Ovesné vločky
Náplň
  • 250g měkký tvaroh 
  • Kokosové lupínky
  • 100g šmakoun - meruňka (nemusí být, ale dodává tomu výbornou chuť)
  • Perníkové koření, agáve sirup - či jiné sladidlo
Postup: V mixéru si rozmixujeme datle, které jsme si předtím namočili do vody (hezky změknou), ovesné vločky a kešu ořechy. Vznikne lepivá hmota. Do nádoby si dáme pečící papír (lépe se pak dortík vydělává) a tuto směs do ni vložíme. Smícháme tvaroh, rozmixovaného šmakouna, ochutíme, přisypeme kokosové lupínky a nalijeme na korpus. Vzniklý dortík vložíme alespoň na 3 hodiny do ledničky. Dobrou chuť :-)

Tvarohový dortík