Strava nebo cvičení?

03.02.2015 08:32

30% sport, 70% strava. Břišáky jsou tvořeny v kuchyni..! Určitě jste se s tímto obrázkem už setkali.. Souhlasím s ním! Z vlastní zkušenosti vím, že i když cvičíte dvakrát denně 6 dní v týdnu, ale jíte jak prase, svého cíle nedosáhnete! Děláme spoustu základních chyb, které si tu rozebereme.. Hubnutí samo o sobě není složitý proces a jakmile člověk pochopí jak na to, tak to jde! 

Důležité je si uvědomit:

  • Každý jsme individuál a to, co pomohlo zhubnout Růžence, neznamená, že bude fungovat i na nás!
  • Cvičení bez stravy vás k vysněnému tělu nedostane.. To samé strava bez cvičení!
  • Nemluvíme tu o pár týdnech! Je to záležitost na celý život.. Řeč je o změně životního stylu!
  • Není to lehké! Je to sakra těžké!! ... ALE STOJÍ TO ZA TO :-)
  • Poslední - pro mne asi nejtěžší věc - naučme se mít se rádi už teď! Bezohledu na to jak vypadáme, koukejme na sebe do zrcadla tak, jak bysme si přáli vypadat.. Je Tvá vysněná velikost S? Super, koukej po oblečení přesně této velikosti! Žij prostě tak, jako bys byl už teď o 5, 10, 30 kg lehčí :-)
 

Tak a teď ty základní chyby, které většina z nás děláme:

  1. Chceme zhubnout = kupujeme permici do fitka
  2. Když cvičíme, ten dortík nám neublíží
  3. Řešíme to nakoupením doplňků stravy (hlavně spalovačů tuku :-))
  4. Omezíme jídlo
  5. Myslíme si, že zdravého jídla můžeme jíst jakékoliv množství
  6. Víme, že to nedokážeme
  7. Během měsíce - 10kg
 

1.) Chceme zhubnout = kupujeme permici do fitka

Tato fráze byla snad nejčastější, kterou jsem coby poradkyně pro výživu slýchala! "Tak Haničko, co jste už v této době udělala proto, abyste byla blíže k tomu, být o těch 15 kg lehčí?".. "Koupila jsem si permici do fitka! Ale je teda pravda, že už ji mám měsíc, ale byla jsem tam dvakrát! Není na to čas!" 

  • Jak začít: První co bychom měli udělat je pochopit, kde děláme chybu. Doporučuji proto týden se sledovat při stávajícím jídelníčku i dalších aktivitách (Jak často se stravujeme mimo domov? Chodíme do restaurací?). Zkusit si zhodnotit, kde děláte chyby. Pochopit co je špatně, na co naše tělo jak reaguje. Tím chci říci, že když se rozhodneme zhubnout - měli bychom začít v kuchyni! 
  • Cvičení: No schválně se mrkni do ledničky - prohlídni si jednotlivé potraviny a řekni si, proč je tam máš? K čemu je potřebuješ? Co tvému dělu dodávají? Obešla byses bez té potraviny? Jak jinak ji nahradit? Udělej si na to čas hned jak budeš v blízkosti ledničky.. Uvidíš, že pochopíš spoustu věcí :-) 
 

2.) Když cvičíme, ten dortík nám neublíží

Tak to je taky velmi časté. Znáš to? :-) Jdeme se sedřít do fitka, abychom se pak cestou domů odměnili čokoládovým dortíkem s domácí smetanou.. A zrovna si k tomu načneme i lahvinku Pálavy.. Když už, tak už.. Je fajn udělat to jednou za čas (tím se rozhodně nemyslí obden!). Tyto "cheat" neboli prasečí dny se dokonce doporučují. Pokud se stravujeme zdravě a správně, pak takováto kalorická bomba může nastartovat metabolismus, což není vůbec na škodu :-)

  • Jak začít: Udělej si v tom režim! Plánuj! Zapisuj! Dej si cíl! Stanov si odměny za splnění jednotlivých kroků (i krůčků)! Pokud budeš motivovaná, lépe se ti bude odříkávat! PS.: Víš, že dort má až 3x tak velkou energetickou hodnotu, než jakou jsi schopna spálit během cvičení? 
  • Cvičení: Pokud máš po tréninku chuť na sladké - nos si s sebou kousek ovoce, kterým okamžitě po trenálu doplníš energii. A pokud si jdeš přeci jen sednout s kamarádkama - musíš si zvážit své priority. Stojí ti ten super čoko dort za ty hodiny mordování se?
 

3.) Řešíme to nakoupením doplňků stravy (hlavně spalovačů tuku :-))

Proč si vše tak zjednodušujeme? Jsou věci, které prostě neuspěcháme! Tím rozhodně neříkám, že doplňky stravy ne, ba naopak. Vřele je doporučuji. Třeba bez proteinu si dnes neumím představit pečení! Je to rozhodně součást všeho.. Ale opět jsme u toho - bez cvičení a úpravy stravy ti bude i ten nejlepší doplněk stravy k ničemu!

 

4.) Omezíme jídlo

Další velká chyba. Chci zhubnout, tak jím dvakrát denně porce, z kterých by se ani vrabec nenajedl! Proč? Slyšela jsi už o "Bazálním metabolismu"? To je hodnota, kterou tělo potřebuje denně přijímat - jak jinak než stravou! Zároveň kdybychom celý den nic neděli, pouze leželi, přesně tuto hodnotu naše tělo spálí.. Taakže? Z toho vyplívá, nejen že můžeme, ale my dokonce jíst musíme!

  • Cvičení: Spočítej si svůj bazální metabolismus
  •             ŽENY = 655 + (9,5 × váha (kg)) + (1,8 × výška (cm)) − (4,7 × věk ) 
  •             MUŽI = 66,473 + (13,8 × váha (kg)) + (5 × výška (cm)) − (6,8 × věk) 
 

5.) Myslíme si, že zdravého jídla můžeme jíst jakékoliv množství

Ach ano. Mluvím z vlastní zkušenosti.. Jednu dobu jsem vážně ujížděla na ovesných vločkách s mlékem, kakaem a kokosem.. Dát na minutku do mikrovlnky a pecka, které jsem se mohla ujíst byla na světě. Jedla jsem to klidně k snídani, obědu i k večeři.. Však je to zdravé.. Tak a přesně to jsou chyby, které drží ručičku váhy na stejném místě. My cvičíme, jsme zoufalí, říkáme si, že jíme zdravě a nic nefunguje! Ale funguje, a moc dobře.. (Můj případ) Ovesné vločky se doporučují k snídani, jako k nejvydatnějšímu jídlu. Pokud si je dáte během dne ještě 3., jedná se o kalorickou a hlavně sacharidovou bombu!

Platí velmi základní pravidlo 
  • Pokud chceš přibrat: Příjem musí být vyšší než výdej
  • Pokud si chceš váhu udržet: Příjem se musí rovnat výdeji
  • Pokud chceš zhubnout: Příjem má být nižšní než výdejVíme, že to nedokážeme

 

6.) Víme, že to nedokážeme

Přesvědčit "hlavu" bývá občas ten největší problém! Udělej si afirmace - pozitivní texty, které si po dobu 28dní stále dokola opakuj. Přoč 28 dní? Přesně to je doba, během které jsme schopni si vytvořit nový návyk! 
 
 

7.) Během měsíce - 10kg

Dej si cíl! Ale buď, prosím, realista! Uvědom si, že to, kolik vážíme jsme nenabrali během jednoho měsíce! Tudíž schodit to za takto krátkou dobu taky nejde. Nebo alespoň ne zdravou cestou!
  • Cvičení: Napiš si cíle, kam se chceš dostat. Krátkodobé i dlouhodobé plus ke každému kroku si napiš odměnu! Něco, co tě motivuje. Za splnění jednotlivých kroků si odměnu splň! Pokud se ti to nepodařilo, k dalšímu kroku mákni více! Ty to dáš!!

Pojďme se o tom bavit!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Fotky