Účinky ořechů
Máte rádi ořechy? Pokud ano, potěším Vás. Jsou plné vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a hlavně zdravých tuků. Jsou to ty "dobré tuky", které chrání srdce i nervovou soustavu, podporují paměť a působí proti stárnutí. Platí pouze u přírodních - tedy neochucených - ořechů. :-)
Díky článkům, které o kladných účincích ořechů vycházejí čím dál častěji, všechny tyto informace jistě víte. Řekli Vám, že v případě ořechů platí pravidlo "Méně je někdy více"? Ořechy jsou bezpochyby zdravé a v žádném případě by neměli ve zdravém jídelníčku chybět - dokonce ani při hubnutí! Ale v rozumné míře. Jsou výživné stejně tak, jako se mohou stát kalorickou bombou!
Existuje několik druhů ořechů. Přes velmi známé - jako jsou vlašské, lískové, arašídy, kešu, para ořechy, pistácie, pekanové, ... Až po méně známé - maledivský, kolový či makadamový.
Mandle
Na co jsou dobré?
- na kosti - obsahují dvakrát více vápníků než mléko
- jsou nejbohatší na živiny ze všech ořechů
- obsahují: vlákninu, flavonoidy, vitamin E
- vysoký obsah hořčíku - pomáhá proti křečím, reguluge hladinu cukru v krvi
- chrání střeva a dokonce zvyšují hladinu střevních bakterií!
- DDD asi 30g mandlí, jejichž denní příjem pomáhá ke snížení cholesterolu
Kešu
- pro dobrou náladu
- zlepší zrak, pleť a kvalitu vlasů
- obsahuje 2x více železa než hovězí maso
- bohaté na zinek, hořčík, vitaminy A, B1, B2, E
- zdrojem kyseliny listové a nenasycených mastných kyselin
- také obsahují tryptofan - antidepresivum = pomáhá při nervozitě, únavě, podráždění
Vlašské ořechy
- na srdce, cévy, mozek, buňky, zrak, pleť i nervy
- obsahuje téměř 20x více antioxidantů, než ostatní druhy ořechů
- zdroje mědi, hořčíku, fosforu, selenu a manganu
- snižují hladinu cholesterolu, působí preventivně proti krevním sraženinám
- díky nízké hladině sodíky jsou vhodné pro lidi s dnou, nemocnými ledvinami, pro diabetiky
- DDD je asi 8 ořechů
Lískové ořechy
- na ledviny, vhodné na neurózy a proti ledvinovým kamenům
- doslova nabité vitaminem E, ale také obsahují B3 a B6
- jsou zdrojem vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku a mědi
- pokud máte problémy s trávením, lískové ořechy jsou v porovnání s ostatními druhy lehce stravitelné
Pekanové ořechy
- na zdraví mužů
- jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů
- vysoké množství zinku - důležitý pro krásu - prospívá vlasům a pleti
- zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, a vitaminů A, B3 a E
- snižují hladinu špatného cholesterolu
- obsahují beta-sitosterol a rostlinný sterol = pomoc při prvních příznací prostaty a zbytnění
- působí na nervy a mohou oddálit degenerativní nervová onemocnění
- ořechová másla - arašídové, kešu, mandlové
- mléko z ořechů - kokosové, mandlové
- sladká jídla - přidávejte ořechy do snídaní, dejte si je jako svačinku, kombinujte se sušeným ovocem
- slaná jídla - například kešu ořechy se používají při masových směsích, do rizota, ...
- oleje - z vlašských ořechů, kokosový, mandlový, arašídový, z lískových ořechů, ...
__________________________________________________________
Recepty
Mandlové mléko
- 100g neloupaných mandlí
- 750ml kvalitní čisté vody
Mandle v míse zalijeme vařící vodou a necháme minutu odstát. Poté mandle přecedíme a propláchneme ve studené vodě. Slupka z mandlí by díky tomu měla jít snadno sundat tak, že mandli uchopíme mezi palcem a ukazováčkem a zmáčkneme. Poté je rozmixujeme a zalijeme 750ml studené vody. Necháme odstát asi 3 hodiny, občas zamícháme. Nakonec ,mléko přecedíme přes síto a vychlazené podáváme.
Arašídové máslo
- 100g přírodních arašídů
- Lžička oleje
Štítky:
ořechy | druhy ořechů | účinky | omega 3 | dieta | časopis dieta | hubnutí | mandle | kešu | vlašský ořech | pekanové ořechy | lískový ořech | arašídy | recepty | mandlové mléko | arašídové máslo