Účinky ořechů

28.01.2015 20:40

Máte rádi ořechy? Pokud ano, potěším Vás. Jsou plné vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a hlavně zdravých tuků. Jsou to ty "dobré tuky", které chrání srdce i nervovou soustavu, podporují paměť a působí proti stárnutí. Platí pouze u přírodních - tedy neochucených - ořechů. :-)

Díky článkům, které o kladných účincích ořechů vycházejí čím dál častěji, všechny tyto informace jistě víte. Řekli Vám, že v případě ořechů platí pravidlo "Méně je někdy více"? Ořechy jsou bezpochyby zdravé a v žádném případě by neměli ve zdravém jídelníčku chybět  - dokonce ani při hubnutí! Ale v rozumné míře. Jsou výživné stejně tak, jako se mohou stát kalorickou bombou!

Existuje několik druhů ořechů. Přes velmi známé - jako jsou vlašské, lískové, arašídy, kešu, para ořechy, pistácie, pekanové, ... Až po méně známé - maledivský, kolový či makadamový. 

Mandle

Na co jsou dobré?

  • na kosti - obsahují dvakrát více vápníků než mléko
  • jsou nejbohatší na živiny ze všech ořechů
  • obsahují: vlákninu, flavonoidy, vitamin E
  • vysoký obsah hořčíku - pomáhá proti křečím, reguluge hladinu cukru v krvi
  • chrání střeva a dokonce zvyšují hladinu střevních bakterií!
  • DDD asi 30g mandlí, jejichž denní příjem pomáhá ke snížení cholesterolu
10g = 63kcal, 2g bílkovin, 2g sacharidů, 5g tuku
 

Kešu

Na co jsou dobré?
 
  • pro dobrou náladu
  • zlepší zrak, pleť a kvalitu vlasů
  • obsahuje 2x více železa než hovězí maso
  • bohaté na zinek, hořčík, vitaminy A, B1, B2, E
  • zdrojem kyseliny listové a nenasycených mastných kyselin
  • také obsahují tryptofan - antidepresivum = pomáhá při nervozitě, únavě, podráždění
10g = 55kcal, 2g bílkovin, 3g sacharidů, 4g tuku
 

Vlašské ořechy

Na co jsou dobré?

 

  • na srdce, cévy, mozek, buňky, zrak, pleť i nervy
  • obsahuje téměř 20x více antioxidantů, než ostatní druhy ořechů
  • zdroje mědi, hořčíku, fosforu, selenu a manganu
  • snižují hladinu cholesterolu, působí preventivně proti krevním sraženinám
  • díky nízké hladině sodíky jsou vhodné pro lidi s dnou, nemocnými ledvinami, pro diabetiky
  • DDD je asi 8 ořechů 
10g = 66kcal, 2 g bílkovin, 2 g sacharidů, 6 g tuku
 

Lískové ořechy

Na co jsou dobré?
 
  • na ledviny, vhodné na neurózy a proti ledvinovým kamenům
  • doslova nabité vitaminem E, ale také obsahují B3 a B6 
  • jsou zdrojem vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku a mědi
  • pokud máte problémy s trávením, lískové ořechy jsou v porovnání s ostatními druhy lehce stravitelné
10g = 66kcal, 1g bílkovin, 1g sacharidů, 6g tuku
 

Pekanové ořechy

Na co jsou dobré?

 

  • na zdraví mužů
  • jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů
  • vysoké množství zinku - důležitý pro krásu - prospívá vlasům a pleti
  • zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, a vitaminů A, B3 a E
  • snižují hladinu špatného cholesterolu
  • obsahují beta-sitosterol a rostlinný sterol = pomoc při prvních příznací prostaty a zbytnění
  • působí na nervy a mohou oddálit degenerativní nervová onemocnění
10g = 73kcal, 1 g bílkovin, 1 g sacharidů, 7 g tuku
 
Existují další druhy ořechů, které mají blahodárné druhy na lidský organismus. 
Informace jsem čerpala z časopisu Dieta. 
 
Využí ořechů:
  • ořechová másla - arašídové, kešu, mandlové
  • mléko z ořechů - kokosové, mandlové
  • sladká jídla - přidávejte ořechy do snídaní, dejte si je jako svačinku, kombinujte se sušeným ovocem
  • slaná jídla - například kešu ořechy se používají při masových směsích, do rizota, ... 
  • oleje - z vlašských ořechů, kokosový, mandlový, arašídový, z lískových ořechů, ...

__________________________________________________________

Recepty

Mandlové mléko

  • 100g neloupaných mandlí
  • 750ml kvalitní čisté vody

Mandle v míse zalijeme vařící vodou a necháme minutu odstát. Poté mandle přecedíme a propláchneme ve studené vodě. Slupka z mandlí by díky tomu měla jít snadno sundat tak, že mandli uchopíme mezi palcem a ukazováčkem a zmáčkneme. Poté je rozmixujeme a zalijeme 750ml studené vody. Necháme odstát asi 3 hodiny, občas zamícháme. Nakonec ,mléko přecedíme přes síto a vychlazené podáváme.

 

Arašídové máslo

  • 100g přírodních arašídů
  • Lžička oleje
Nesolené arašídy mixujeme (asi 5-10minut) v kuchyňském robotu. Nejprve bude mít "drobivou" konzistenci, po delší době lehce krémovou. Až bude směs suchá. přidáme lžičku rostliného oleje. Výhodou domácí výroby je, že si můžete sami zvolit konzistenci, která Vám bude vyhovovat :-)