Lepek

Strašák dnešní doby. Přibývá nejen dospělých, ale i dětí s alergií na něj. Mluví se o něm čím dál častěji, ale co to vlatně ten lepek je? A věděli jste, že způsobuje, nebo alespoň přispívá k více jak 50 nemocem? Také se uvádí, že asi 18% světové populace má intoleranci - tedy potravinovou nesnášenlivost - na lepek, ale přes 90% těchto lidí nebylo nikdy vyšetřeno a tudíž o tom neví. Dost šílené, co říkáte?
Co je to lepek
Výroba mouky
- Prvním krokem po sklizni obilí je jeho skladování. Obilí se může skladovat několik měsíců, ale třeba i více než rok. Jsou k tomu potřeba určité pomínky jako teplo a vlhkost.
 - Poté je obilí převezeno do mlýna, kde by měl probíhat rozbor zrna a jeho následné očištění. K čištění používají několik strojů, které zbavují zrno nečistot, plísní - ty kdyby tam zůstaly, mouka by zhořkla; další přidává vodu pro vlhkost zrna atd.
 - Nyní přichází na řadu samotné mletí. Kdy je zbývající část rozemleta na ocelových válcích podle potřeby hrubosti – tak vznikne mouka různé jemnosti - hladká, polohrubá, hrubá, anebo krupice. Rozdíl mezi pšeničnou a celozrnnou moukou je právě v mletí.
 - Dále se mouka míchá, následně balí a putuje k nám :-)
 
Rozdíl mezi moukami
Celozrnná mouka je jediná, při které se melou celá zrna. Obsahuje tedy i přirozené minerální látky a je pro tělo lépe stravitelná. Oproti tomu pšeničná - bílá mouka (hladká, polohrubá i hrubá) obsahuje pouze rozemleté obilné jádro – bílek. Bílek je tvořen z větší části škroby a asi z 12% bílkovinami. A právě tato bílkovina je zdrojem lepku. Celozrnná mouka tedy obsahuje méně lepku než mouka bílá, ale obsahuje ho také!Co dělá lepek s naším tělem
Jak zjistit jestli vám lepek vadí
Kde všude je lepek obsažen
- Sladké - pečivo - koláčky, záviny, vánočky; dorty, různé sušenky (ano i BeBe), piškoty, čokolády
 - Slané - chléb a pečivo, párky, klobásy, tlačenka, masové konzervy, paštiky
 - Dochucovadla - kečup, hořčice, majonéza, ale i sójovka, bujóny, dresingy
 - Přílohy - těstoviny, knedlíky, zahuštěné polévky (moukou pochopitelně:) )
 - Dětská jídla - piškoty, cornflake, čokolády, vše co obsahuje želé - bonbóny, lipa, marmelády; nugát, karamel, zmrzlina, puding
 
A další...
"Častým omylem současnosti je, že alergie na lepek je považována za nemoc. Ve skutečnosti je tomu naopak - jedná se o správnou přirozenou reakci organismu na nebezpečnou látku, protože takové potraviny vůbec nepatří do našeho stravování. Proto není vhodné nesnášenlivost léčit, protože její "léčba" spočívá v utlumení přirozených obranných reakcí organismu." (čerpáno z www.breatharian.eu)