Lepek

10.03.2015 08:45

Strašák dnešní doby. Přibývá nejen dospělých, ale i dětí s alergií na něj. Mluví se o něm čím dál častěji, ale co to vlatně ten lepek je? A věděli jste, že způsobuje, nebo alespoň přispívá k více jak 50 nemocem? Také se uvádí, že asi 18% světové populace má intoleranci - tedy potravinovou nesnášenlivost - na lepek, ale přes 90% těchto lidí nebylo nikdy vyšetřeno a tudíž o tom neví. Dost šílené, co říkáte?

Co je to lepek

Jedná se o bílkovinu, která je obsažena v obilí - tedy v pšenici, žitu a ječmenu. Zda ji obsahuje i oves se přesně neví a vedou se o tom spory. Možná lepek znáte pod názvem gluten (velmi často se u bezlepkových potravin uvádí nápis: "Gluten free" = bez lepku). Lepek si velmi oblíbili v pekařství, kdy těstu dodává kyprost, lepivost a díky tomu tak krásně drží pohromadě. Také cena a skladnost jsou velmi příznivé. Ovšem naše tělo se s ním příliš nekamarádí, lepek totiž vážně narušuje činnost trávicí soustavy. 
 

Výroba mouky

Pokládáte si otázku, proč lepek naší společnosti tak vadí a dříve tomu tak nebylo? Odpověď je poměrně jednoduchá, dříve totiž nebylo obilí konzumováno ve formě, v jaké je dnes. Pojďme si říci, jak se vyrábí mouka, která se denně nachází ve vašem jídelníčku. 
  1. Prvním krokem po sklizni obilí je jeho skladování. Obilí se může skladovat několik měsíců, ale třeba i více než rok. Jsou k tomu potřeba určité pomínky jako teplo a vlhkost. 
  2. Poté je obilí převezeno do mlýna, kde by měl probíhat rozbor zrna a jeho následné očištění. K čištění používají několik strojů, které zbavují zrno nečistot, plísní - ty kdyby tam zůstaly, mouka by zhořkla; další přidává vodu pro vlhkost zrna atd.
  3. Nyní přichází na řadu samotné mletí. Kdy je zbývající část rozemleta na ocelových válcích podle potřeby hrubosti – tak vznikne mouka různé jemnosti - hladká, polohrubá, hrubá, anebo krupice. Rozdíl mezi pšeničnou a celozrnnou moukou je právě v mletí. 
  4. Dále se mouka míchá, následně balí a putuje k nám :-)

Rozdíl mezi moukami

Celozrnná mouka je jediná, při které se melou celá zrna. Obsahuje tedy i přirozené minerální látky a je pro tělo lépe stravitelná. Oproti tomu pšeničná - bílá mouka (hladká, polohrubá i hrubá) obsahuje pouze rozemleté obilné jádro – bílek. Bílek je tvořen z větší části škroby a asi z 12% bílkovinami. A právě tato bílkovina je zdrojem lepku. Celozrnná mouka tedy obsahuje méně lepku než mouka bílá, ale obsahuje ho také!
 

Co dělá lepek s naším tělem

Naše tělo mu není přizpůsobeno. To, že na něj nemáte alergii či nesnášenlivost, ještě neznamená, že ho tělo dobře přijímá. Způsobuje podráždění sliznic trávicího traktu, zastavuje buněčný růst, poškozuje střevní bariéry a tudíž oslabuje imunitní systém. Nezatěžuje pouze trávicí systém, ale také svaly, srce a další. A mohla bych pokračovat do zítra.. 
 

Jak zjistit jestli vám lepek vadí

V první řadě je potřeba říci, že nejsou ohroženy pouze děti, ale i dospělí. Nesnášenlivost na lepek může být vrozená, ale i získaná. Nejjednodušší cestou jak zjistit, jestli vám lepek vadí je ho na určitou dobu vyřadit ze svého jídelníčku. (2-3 týdny a to zcela) a poté ho opět zařadit a pozorovat, jak se cítíte. Jak vám bylo bez něj a co s vaším tělem dělá opětovné zařazení do stravy?
 

Kde všude je lepek obsažen

Ano o mouce už jsme mluvili, takže výrobky z ní jsou jasné, ale víte, kam se všude mouka přidává? Tak si to tu alespoň z části vyjmenujeme a čtěte pořádně!
  • Sladké - pečivo - koláčky, záviny, vánočky; dorty, různé sušenky (ano i BeBe), piškoty, čokolády
  • Slané - chléb a pečivo, párky, klobásy, tlačenka, masové konzervy, paštiky
  • Dochucovadla - kečup, hořčice, majonéza, ale i sójovka, bujóny, dresingy
  • Přílohy - těstoviny, knedlíky, zahuštěné polévky (moukou pochopitelně:) )
  • Dětská jídla - piškoty, cornflake, čokolády, vše co obsahuje želé - bonbóny, lipa, marmelády; nugát, karamel, zmrzlina, puding
A další...
 

"Častým omylem současnosti je, že alergie na lepek je považována za nemoc. Ve skutečnosti je tomu naopak - jedná se o správnou přirozenou reakci organismu na nebezpečnou látku, protože takové potraviny vůbec nepatří do našeho stravování. Proto není vhodné nesnášenlivost léčit, protože její "léčba" spočívá v utlumení přirozených obranných reakcí organismu." (čerpáno z www.breatharian.eu)

Chronické onemocnění tenkého střeva, které způsobuje nesnášenlivost lepku se nazývá CELIAKIE. Toto onemocnění je celoživotní.