Pitný režim

13.03.2015 07:33

Pitný režim je důležitou součástí každého dne. Věděli jste, že naše tělo je, u ženy z 50- 60% a u muže až ze 70%, tvořeno vodou? Ženy mají vody v těle méně, protože mají více tukové hmoty. To je úděl, co holky? :) Voda v těle se dělí na intracelulární - neboli buněčnou a extracelulární, která proudí mimo buňky. Voda je nedílnou součástí, protože je obsažena v každé buňce. Je proto potřeba ji řádně doplňovat. 

Je důležité v jaké formě

Ne, opravdu není pravda, že nezáleží na tom CO pijeme, hlavně, že pijeme! Mé tělo není tvořeno Coca Colou, vaše snad ano? :-) Chápete? Naše tělo tvoří voda a tu vodu musíme také doplňovat. A to v dostatečném množství. Nedávno jsem slyšela krásné přirovnání, které si vypůjčím: "Když se chceme vykoupat, napustíme si vodu, abychom očistili celé tělo. Tedy dostatek vody, abychom smyli veškeré nečistoty." Tak proč to neděláme i s pitným režimem?
 

Sladké nápoje

Ještě chvíli u koupele zůstaneme :-) Tak schválně - vy byste se vykoupali v malinovce, fantě či jiné přeslazené limče? Asi ne, že.. A proč? Protože by vaše tělo bylo ulepené! Ale do sebe lijete tyto zázraky po litrech.. Rozdíl? Jediný je ten, že pokud se v tom vykoupete, je vám to, že lepíte nepříjemné, zatímco uvnitř to necítíte! Ne nadarmo se bílému cukru říká bílý zabiják! 

 

Když mi samotná voda nechutná?

Tak si ji zkuste udělat tak, aby vám chutnala. Už jste ji zkoušeli ochutit třeba ovocem? Přidat citron, či lístky máty? A co skořice nebo hrozinky? Zázvor, med? Nehledejte důvody proč to nejde, ale jak to půjde.. 
 

Kolik toho vypít?

Co pít už víme, teď si řekneme kolik. Různé publikace uvádějí různá čísla. Dle mého názoru bysme měli poslouchat vaše tělo. Nikdy to ale nenechte zajít do fáze, že budete mít žízeň. 
Pokud přeci jen chcete čísla, tak by se denní pitný režim neměl dostat pod 1,5litru a zároveň ani nad 3litry. Hodně také záleží na vaší denní činnosti - pokud sportujete, tak byste měli pít více, protože tělo vyloučí vodu potem.
 

Nedostatek tekutin

Pokud dlouhodobě tělu nedodáváte dostatek tekutin, nebude trpět nikdo jiný, než VY! To jak se ke svému tělu chováme se odráží na našem zdraví.. Ona bolest hlavy není moc příjemná a ty otoky počínaje nohami, končeje obličejem vypadají otřesně! Změny nálad, únava a  podrážděnost? Ano, i to může být způsobeno nedostatečným pitným režimem. 
 

Účinky vody v našem organismu

O její důležitosti jsme si říkali. Ale věděli jste, že se v ní rozpouští řada, pro život nezbytných, látek? Umožňuje vstřebávání živin, iontů i ve vodě rozpustných vitaminů. Také je tělo díky vodě schopno vylučovat zplodiny látkové výměny a toxiny. A je základní složkou cirkulujících tekutin: krve a lymfy. Takže má i vliv na hubnutí. 

Pitný režim

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Pitný režim