Mořské řasy

04.03.2015 17:12

Pokud jste navštívili nějakou z Asijských zemí - zejména pak Čínu či Japonsko - a ochutnali místí kuchyni, jistě jste se s mořskými řasami setkali, jsou totiž její neodmyslitelnou součástí. Existuje několik druhů řas. Označují se jako pomalu rostoucí "zelenina". Rostou na mořském dně, jsou ohebné a pružné a tyto vlastnosti mohou předat i našemu tělu.

Druhy mořských řas

Jak jsem již uvedla, existuje několik druhů. Asi nejznámější a nejvíce oblíbenou se stala řasa NORI, mezi nejpoužívanější bezpochyby patří i WAKAME (na obrázku), HIJIKI má poměrně výraznou chuť a ne každému chutná, ARAME během sušením zčernají listy, KOMBU roste v chladných severských vodách a obsahuje tak nejvíce jódu a nebo AGAR, která vzniká z rostlinných slizů.
Všechny druhy jsou u nás dostány v sušené formě. Koupit je můžete ve specializovaných obchodech - zdravá výživa atd.
 

Účinky mořských řas 

V Japonsku se používají nejen v kuchyni, ale také v léčitelství. Konkrétně na čištění krve a to díky schopnosti odbourávat cholesterol (ten špatný :)) a dodávat pružnost tepnám a žilám. 
Také výborně čistí tělo, zbavují ho toxických látek a těžkých kovů. Jsou výbornými pomocníky při snižování krevního tlaku, ale také při odstranění únavy, alergií nebo například při poruše štítné žlázy. Podpora imunity je samozřejmostí. Mají vliv na odbourávání tuků.
Ale opět je potřeba pravidelnost - při používání jednou za "uherský rok", těchto pozitivních účinků dosáhnete jen horko těžko. Staly se oblíbenými i v České republice, kde jsou vyhledávány zejména vegetariány, vegany nebo vyznavači zdravého životního stylu.
 

Jejich složení

Právě díky tomu, že rostou v moři, obsahují řasy velké množství minerálních a stopových prvků. Ty jsou pro lidské tělo v ideálním poměru a plně vstřebatelné. Jsou cenným zdrojem chromu, jodu, hořčíku, vápníku, zinku, sodíku a železa. Také nás zásobují vitamín A, D, E, K, B-komplex a kyselinou listovou. 
Dalším plusem je, že jsou zcela zásadotvorné a vyvažují pH vnitřního prostředí.
 
  • Na etiketě řas Wakame je přímo napsáno: " Upozornění: Mořské řasy jsou bohaté na přírodní jód. Spotřeba více než 0,9g/denně může vést k poškození zdraví." Nic se tedy nemá přehánet, ani v případě řas!

Řasa NORI

  • Používá se při výrobě sushi
  • Mají největší obsah bílkovin ze všech řas - ve 100g 35g bílkovin
  • Roste na sítích v pobřežních vodách, kde se za odlivu sbírá a suší se na papírových listech za slunečního záření. Je citlivá na kvalitu vody - roste pouze v těch čistých 
  • Tmavězelené zbarvení má díky vysokému obsahu chlorofylu a beta-karotenu
  • Pozor na kvalitu produktů - ty levné mohou být chemicky barvené či lakované - poznáme je tak, že jsou nerovné a slabé.

"Nori nám může posloužit i jako náplast. Místo abychom používali dezinfekci, převážeme si krvácející ránu proužkem řasy a necháme ji asi půl hodiny působit."

 

Řasa WAKAME

  • Roste v Japonsku, její rostliny jsou až 5m dlouhé a rostou až v 12m hloubce
  • Sklízí se od února do června za pomoci dlouhých háků
  • Po sběru se nejprve namáčí do vařící vody, poté do studené a nakonec se suší
  • Obsahuje velké množstí vápníku, jódu, železa a vitamínů B, C
  • Používá se zejména přidáním do polévek (v kombinaci se zeleninou)
"Řase Wakame je unikátní v tom, že zabraňuje šedivění vlasů."
 
Mořské řasy konzumujte v malém množství, ale pravidelně. Už jste je zkusili? Jak Vám chutnají a na jaký způsob je používáte?