THAJSKO

02.02.2015 10:51

Thajsko je zemí ležící v jihovýchodní části Asie. Oficiální název je Thajské království. Rozlohou má více jak 500 000 km2. Sousedí s Kambodžou, Laosem, Malajsií a Myanmarem (Barma). Téměř 66 miliónů obyvatel bezmezně uctívá svého krále, jehož orientální malby jsou k vidění na každém kroku. 

 

        Základní informace

  • Král: Bhumibol Adulyadej - vládne od roku 1946 
  • Hlavní město: Bangkok
  • Měna: Thajský baht
  • Hlavní náboženství: Théraváda – nejstarší škola buddhismu
  • Barvy vlajkyčervená (národ), bílá (buddhismus) a modrá (království)
  • Úřední jazyk: Thajština, ale krásně se domluvíte i anglicky
Z vlastní zkušenosti považuji Thajsko za velmi bezpečnou zemi. Cestování do tohoto ráje se doporučuje převážně v zimních měsících. Během června - října je tu období monzunových dešťů a počasí je nepředvídatelné. I přesto je průměrná teplota nad 30°C. 
 

Víza

Od roku 2011 je do Thajska bezvízový vstup pro cesty do 30dnů pobytu na území země. Poté musíte Thajsko opustit, ale můžete se vrátit a to buď pozemní cestou, kdy obdržíte víza na dalších 15dnů, nebo letecky na dalších 30dní. Pro delší cesty lze získat vízum v Praze - na thajském velvyslanectví. Po příletu by jste měli být vyzváni k předložení zpáteční letenky a dostatečného množství finančních prostředků (Nikdo mi ani letenku, ani finance nekontroloval, každopádně je lepší to mít :-) )
 
Lidé
Thajci jsou velmi milí a přátelští! Pokud máte rádi usměvavé lidi, budete si tu připadat jako doma! Užívají si života a opravdu se kvůli vám nepřetrhnou! Mají rádi svůj klid a pohodu.. Nehoní se za penězi, vystačí si s tím, co mají a jsou štastni! Ale opravdu šťastni, srší z nich obrovská energie, velmi rychle si zamilujete být v jejich přítomnosti.. Naučíte se během poměrně krátké doby žít stejný život, ale bohužel když se vrátíte zpátky do Čech, rychle se aklimatizujete a opět začínáte řešit problémy :-) Nicméně pokud chcete vypnout, je právě Thajsko vhodnou zemí! Pro Thajce je velmi důležitá rodina a přátelé. Úcta ke starším lidem a uctívání předků je zde samozřejmostí a každodenní nezbytností.
Složení obyvatel je následující: Thajci 75 %, Číňané 14 %, ostatní 11 %.
 

Kultura

Thajsko je jednou z nejvíce fascinujících zemí k návštěvě. Existuje tu mnoho kulturních praxí a vír, které jsou velmi odlišné od západní společnosti. Většina "atrakcí" v Thajsku má kulturní význam. Místa jako paláce a chrámy jsou vysoce respektovány místními obyvateli kvůli svým náboženským hodnotám. Jsou zde tudíž některé zvyky a etiky, které při návštěvě těchto míst musíte dodržovat. Královská rodina je v Thajsku chována v úctě a na velmi vysoké úrovni. Tvorba jakékoliv hanlivé poznámky směrem ke královské rodině je v rozporu se zákonem. Dokonce by se nemělo ani šlapat na bankovky, kde je hlava krále vyobrazena!

Svátky
  • Thajský nový rok - duben, úplněk (obvykle 13.-15.4.) - velice významný náboženský svátek, při němž se svěcenou vodou kropí zpodobnění Buddhy. Zároveň se všichni navzájem polévají vodou. 
  • Den korunovace - 5.května - svátek, při němž je oslavováno výročí korunovace současného krále Bhumibol Adulyade
  • Visákhá Búča - květen, úplněk - nejdůležitější buddhistický svátek, při němž se slaví Buddhovo narození, osvícení a den úmrtí. Každá událost se slaví v jiném roce. Večer se po celé zemi konají průvody kolem chrámů se svíčkami
  • Loj Krathong - listopad, úplněk - svátek světel. Nejčarovnější festival, který můžete v Thajsku spatřit. Na jakékoliv vodní toky se vypouští ozdobené košíčky s květinami a svíčkami.

Jídlo

Thajská kuchyně je známá svou pestrostí, rozmanitostí a také ostrou chutí. Hlavní ingrediencí je bezesporu rýže, kterou používají vždy a všude. V této výborné kuchyni dominují mimo rýže, také rýžové nudle, čerstvá zelenina, tropické ovoce, koření, maso převážně kuřecí a vepřové, ryby, dary moře… 

Jídlo berou Thajci jako společenskou událost, proto jsou zvyklí jíst spolu. Je tedy normální, když jíte sám u stolu a přijde k Vám dalších 5 lidí a začne si s vámi povídat :-) "Jíš sám = Jsi blázen?" 

Thajsko se svou pestrostí a rozmanitostí je tím pravým místem pro vyznavače dobrého jídla, kteří rádi experimentují a ochutnávají nová jídla. Bohužel do velkých měst v Thajsku již také pronikl západní styl rychlého občerstvení v podobě McDonalds.

Kde se tedy jí?

Thajci nejsou zvyklí jíst doma! Neposlouchejte rady, že stravování na ulicích je nehygienické - nevíte, o co byste se připravili! A už vůbec se nesnažte soudit restauraci nebo stánek s jídlem podle vzhledu, protože to zaručeně nevypovídá o kvalitě jídla. Spíš se koukejte kolem sebe - kde se nejvíce stravují místní obyvatelé. Ano vím, občas ty jídla nevypadají vábně.. Ba naopak, ale chutnají božsky! Všude jsou markety, kde Vám nabízejí obrovská množství jídla, které je opravdu za hubičku! A že si nemáte kam sednout? Na obrubáku je místo vždycky a na chuti jídla to rozhodně neubírá :-) 
 

Masáže

Důvod proč jsem si pro začátek vybrala právě Thajsko, je úzká spojitost s masážemi. Snad každý lajk se setkal s termínem "Thajská masáž". Občas bývá mylně uváděno, že právě Thajsko je kolébkou masáží. Její vznik je přisuzován Číně. A až po Indii přichází na řadu Thajsko. 
  • V Thajsku se chodí na masáž často a pravidelně a nečeká se až něco začne bolet. Kdo nenavštěvuje masérské podniky, tomu se dostává masáže doma od rodinných příslušníků. Masérská dovednost se v rodinách předává z generace na generaci.
  • V Thajsku masáž je všudypřítomná a neodlučně patří k životnímu stylu. Spolu s orchidejemi, chrámy i domečky pro božstva a duchy, s vonnými tyčinkami a slony, ale hlavně s thajskými úsměvy, zdvořilostí a duševní pohodou.
Historie
Sám název "núad phén bórán thai", přeloženo doslova "masáž starobylá thajská", napovídá, že jde o thajskou podobu metod používaných v různých zemích Asie od dávných časů.
 
Technika
Jedná se ovlivňování toků životní energie. Masíruje se na tzv. sénách, pomyslných energetických čarách (=meridiánech ). V tradiční thajské masáži se jich využívá deset, na nichž leží důležité tlakové body. Práce na nich vede k udržování harmonických toků energie v těle a mezi tělem a okolím a v případě bloků je obnovuje. Nejsou popsány v žádných anatomických učebnicích, avšak asijští maséři při tradiční masáži pracují podle prastarých map těla od dob kam lidská paměť sahá. 
 
Práce tlakovými technikami na sénách se v typických sestavách tradiční thajské masáže kombinuje někdy více a někdy méně s natahováním a protahováním, s technikami typickými pro jógu. Neexistuje jednotná a přesně stanovená sestava. V různých školách, v různých masážních zařízeních a dokonce i u různých masérů se můžete setkat s podstatnými odlišnostmi, jen základní principy jsou společné

 

Thajské školy masáží

Tradiční thajská masáž se vyučuje ve více typech škol. V chrámových školách, z nichž nejznámější a nejváženější je škola chrámu WAT PHO v Bangkoku, kde je metodika a celá atmosféra při výuce nejbližší původním tradicím.

Pro cizince jsou určené "speciální" mezinárodní školy. Mají nejrůznější úroveň, často jsou podstatně dražší a rozhodně ne tak kvalitní. Organizace výuky, metodika a přístup učitelů jsou tam zcela odlišné. Přesto jsem toho názoru, že pokud se chcete naučit thajské masáži, vyplatí se odjet do Thajska a učit se ji právě tam. Nikdo Vám nedá tak dobrou školu jako učitelé, které si tuto metodu posouvají z generace na generaci a učí se jí v podstatě od dětství. 

 

Plánujete se podívat do Thajska nebo už jste tam byli? Jaké jsou Vaše dojmy? Já osobně jsem v Thajsku strávila dva měsíce - zatím jedny z nejkrásněších vůbec! Naprosto jsem si tuto zemi zamilovala! Nadchla mě mentalita místních lidí, umění řešit - nebo spíše neřešit - problémy :-) Smích, pozitivvní energie.. Když k tomu přidám teplo, nádherné pláže, jógu, perfektní jídlo.. Dává mi ta země prostě smysl! Tak co, pojedeme tam znovu spolu? Měli byste zájem o kurz thajské masáže?

Diskusní téma: THAJSKO

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek