Variace snídaňových nepečených dortíků

28.03.2015 07:20

I přesto, že v poslední době jsem jídelníček hodně, hodně změnila, spoustu potravin vyřadila a nové přidala, najde se několik stálic, které v něm mají své čestné místo :-) Jednou z těch - pro mne - super potravin je i tvaroh. (I když je pravda, že občas to úplně nedomyslím s přípravou a je to pak trošku boj :)) 

Co je to vlastně tvaroh? Jedná se o nezrající sýr, který se získává srážením. Vzniká nejčastěji z kravského nebo kozího mléka. Tvaroh je lehce stravitelný a plný důležitých látek - zejména pak bílkovin. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit - je proto vhodný pro vegetariány. Nejvíce je v tvarohu zastoupen kasein, který je pro náš organismus důležitý zejména pro ochranu jaterních buněk, také ovlivňuje růst člověka a podporuje mozkovou činnost. Dále je tvaroh plný minerálních látek - kromě vápníku i fosfor, hořčík, železo či zinek. Ale obsahuje také vitaminy A, E a B-komplex. To koukáte, coo :-) Tak si z něho pojďme hned udělat mlsandu:

Tvarohový chia dortík

Ingredience:
  • Základ - datle, ovesné vločky, kešu 
  • Náplň - Měkký tvaroh, kokos, šmakoun švestka, skořice 100g
  • "Poleva" - chia semínka, kokosové mléko
Postup: Datle si tak na 10 minut namočíme do vody. Po 10minutách vodu slijeme a datle dáme do mixéru, přidáme ovesné vločky a kešu ořechy. Vše mixujeme dohromady - musí nám vzniknout lepivá hmota, pokud jsme ji mixováním nezískali, přilijeme (kokosové) mléko nebo vodu. Když lepí, vyložíme si pečícím papírem formu nebo misku a korpus do ni dáme. Náplň si připravíme smícháním tvarohu, kokosu a nastrouhaného švestkového šmakounu. Lžící dáme náplň na korpus. Nakonec si smícháme kokosové - či jiné - mléko se lžící chia semínek (toho mléka nedávejte moc, pak to v tom hodně plave) a nalijeme na dortík. Dáme přes noc do lednice a ráno se nádherně vstává :-)
 

Banánový dortík

Ingredience:
Korpus
  • ovesné vločky
  • arašídové máslo
  • vanilkové sójové mléko
Náplň
  • řecký jogurt, banán
  • mandle, skořice

Postup: Do mixéru si dáme ovesné vločky a mixujeme. Přidáme 1 - 2 lžíce arašídového másla a opět mixujeme. Podle konzistence přilejeme mléko. Opět by měla vzniknout lepivá hmota, ale ne žádná kaše! Když se vám to zdá ok, dáme do formy (s pečícím papírem:)). Navrch přidáme náplň, kterou jsme si udělali smícháním vaničky řeckého jogurtu, banánu a pár celých mandlí (ve slupce). Posypeme skořicí a opět dáme na pár hodin do ledničky. Dobrou chuť :-))

Tvarohový dortík