Variace snídaňových nepečených dortíků
I přesto, že v poslední době jsem jídelníček hodně, hodně změnila, spoustu potravin vyřadila a nové přidala, najde se několik stálic, které v něm mají své čestné místo :-) Jednou z těch - pro mne - super potravin je i tvaroh. (I když je pravda, že občas to úplně nedomyslím s přípravou a je to pak trošku boj :))
Co je to vlastně tvaroh? Jedná se o nezrající sýr, který se získává srážením. Vzniká nejčastěji z kravského nebo kozího mléka. Tvaroh je lehce stravitelný a plný důležitých látek - zejména pak bílkovin. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit - je proto vhodný pro vegetariány. Nejvíce je v tvarohu zastoupen kasein, který je pro náš organismus důležitý zejména pro ochranu jaterních buněk, také ovlivňuje růst člověka a podporuje mozkovou činnost. Dále je tvaroh plný minerálních látek - kromě vápníku i fosfor, hořčík, železo či zinek. Ale obsahuje také vitaminy A, E a B-komplex. To koukáte, coo :-) Tak si z něho pojďme hned udělat mlsandu:
Tvarohový chia dortík
Ingredience:
- Základ - datle, ovesné vločky, kešu
- Náplň - Měkký tvaroh, kokos, šmakoun švestka, skořice 100g
- "Poleva" - chia semínka, kokosové mléko
Banánový dortík
Ingredience:
- ovesné vločky
- arašídové máslo
- vanilkové sójové mléko
Náplň:
- řecký jogurt, banán
- mandle, skořice
Postup: Do mixéru si dáme ovesné vločky a mixujeme. Přidáme 1 - 2 lžíce arašídového másla a opět mixujeme. Podle konzistence přilejeme mléko. Opět by měla vzniknout lepivá hmota, ale ne žádná kaše! Když se vám to zdá ok, dáme do formy (s pečícím papírem:)). Navrch přidáme náplň, kterou jsme si udělali smícháním vaničky řeckého jogurtu, banánu a pár celých mandlí (ve slupce). Posypeme skořicí a opět dáme na pár hodin do ledničky. Dobrou chuť :-))
Štítky:
tvaroh | dortík | snídaně | zdravé recepty | datle | ořechy | recepty | raw | nepečené | mňamka